Moderní trendy v oblasti spalovacích motorů - Rejthar, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na spalovací motory konkrétně na čtyřdobé zážehové spalovací motory a na jejich současné moderní trendy jako je downsizing, proměnné časování ventilů, systém start-stop, hybridní a vodíkový pohon v automobilovém průmyslu. V první části práce je krátce popsaná historie spalovacích motorů, jejich základní rozdělení a klíčové části, ze kterých je motor zkonstruován spolu s chladicí, elektrickou a sací soustavou. V druhé části jsou popsané moderní trendy, jejich využití a následná aplikace v osobních automobilech.
Modern trends in internal combustion engines
Keywords: Spalovací motor; časování ventilů; vodíkový pohon; hybridní automobil; start-stop; downsizing.; Combustion engine; variable valve timing; hydrogen drive; hybrid car; start-stop system; downsizing.