Potřeba sociální péče a pracovní schopnost u pacientů po kardiochirurgickém výkonu - Švadlenková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Účelem této bakalářské práce je posoudit potřebu sociální péče a pracovní schopnost u pacientů před a po kardiochirurgickém výkonu v půlročním sledování. Práce je členěna do dvou hlavních částí. Teoretická část popisuje klinické projevy onemocnění srdce a jejich kardiochirurgickou intervenci a formy poskytované sociální péče v České republice. V praktické části jsou uvedeny výsledky z dotazníkového šetření. Výzkum je rozpracován z několika hledisek, zdravotního, sociálního a ekonomického a přihlíží k věku pacientů a výkonnosti srdce. Svým zaměřením zohlednil jednotlivé faktory, ovlivňující kvalitu života pacientů před a po operaci srdce. Jedná se především o celkový zdravotní stav, soběstačnost a následné využití sociální péče, kterou nabízí stát v systému sociálního zabezpečení. Jedním z cílů je také zjištění, zda se ekonomicky aktivní pacienti zapojili půl roku po operaci zpět do pracovního procesu. Ke sběru dat byla použita metoda dotazování, technika standardizovaného rozhovoru a anonymního dotazníku. Data, která blíže charakterizovala daný soubor, byla získána sekundární a obsahovou analýzou zdravotnické dokumentace pacientů. Na základě výsledků výzkumu bylo zjištěno, že potřeba sociální péče u pacientů po kardiochirurgickém výkonu je nízká. Dále z výzkumu vyplynulo, že většina pracujících pacientů před operací se po půl roce vrací do svého zaměstnání. Dochází také k ústupu obtíží, které pacienty omezovaly při fyzické námaze, zaměstnaní hodnotí celkové zlepšení pracovní schopnosti. Tato práce poslouží jako zpětná vazba pro kardiochirurgická oddělení. Měla by zlepšit komplexní přístup v péči o pacienty po operaci srdce a také nás vést k zamyšlení, že všude, kde se poskytuje zdravotní péče, je nutné součastně zajistit i péči sociální. Doporučuji využít zkušeností koordinátorů sociální péče v jednotlivých nemocnicích, zlepšit informovanost, motivovat a přivést lidi k aktivnímu zájmu o svoji sociální situaci. Zároveň je důležitá edukace pacientů o léčebném režimu a posílení úlohy ucelené rehabilitace.
The need of social care and work ability of cardiac surgery patients
Keywords: OBOR KARDIOCHIRURGIE; SOCIÁLNÍ PÉČE; SOCIÁLNÍ SLUŽBY; PRACOVNÍ SCHOPNOST; THE FIELD OF CARDIO SURGERY; SOCIAL CARE; SOCIAL SERVICES; WORK CAPABILITY