Vliv hnojení a organizace porostu kukuřice (šířky řádků) na výnos silážní kukuřice - Kruml, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé diplomové práce bylo porovnat výnosy silážní kukuřice (Zea mays L.) při různé šířce řádků, při hnojení pod patu a při různém výsevku jedinců/ha. K tomuto porovnání jsme založili dva pokusy. První pokus, který se týkal šířky řádků a hnojení pod patu, jsme založili v podniku ZKS AGRO ZAHOŘANY. Při prvním pokusu jsme využili 4 pokusné pozemky, na každém pozemku jsme zaseli kukuřici čtyřmi způsoby. U každého pozemek jsme použili různou šířku řádků a to na 37,5 cm, 45 cm a 75 cm. Čtvrtý pozemek jsme zaseli také na 75 cm, ale bez hnojení pod patu. Poté jsme všechny pozemky pozorovali a nakonec jsme porovnali u všech pozemků výnos kukuřice v zelené hmotě. U třech pozemků jsme porovnali výnos v závislosti na šířce řádků a u setí řádků o šířce 75 cm jsme porovnali výnos v závislosti na hnojení pod patu. Druhý pokus, který se týkal velikosti výsevku, jsme založili v podniku ZOD Mrákov. Při tomto pokusu jsme zaseli kukuřici na jednom pozemku. Na tomto pozemku jsme vyměřili 6 parcelek. Na těchto parcelkách jsme použili 3 velikosti výsevku a to 85000, 95000 a 105000 jedinců/ha. Dále jsme 3 parcelky, s těmito výsevky, zaseli na šířku řádků 37,5 cm a zbylé 3 parcelky na šířku řádků 75 cm. Tyto parcelky jsme sledovali po celou dobu vegetace a nakonec jsme porovnali výnosy z každé jednotlivé parcelky v zelené hmotě.
Effect of fertilization and crop corn Organization (swath width) on the yield of corn silage
Keywords: kukuřice; výnos; šířka řádků; výsevek; corn; yield; width of rows; sowing rat