Pracovní rehabilitace a pracovní uplatnění osob se zrakovým postižením - Kácová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem pracovní rehabilitace a pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením. Cílem diplomové práce je zmapovat příležitosti pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením a zmapovat jaké instituce napomáhají těmto osobám uplatnit se na trhu práce. Dalším cílem je popsat jak tyto instituce spolupracují a jakým způsobem zde probíhá pracovní rehabilitace. Teoretická část je zaměřena na popis základních pojmů jako jsou: anatomie a fyziologie zraku, zrakové funkce, nejčastější postižení zraku a jejich klasifikaci. Dále je zde popsán vliv zrakového postižení na vývoj osobnosti člověka, rozdíl mezi vrozeným a získaným postižením na vývoj osobnosti a akceptace zrakového postižení. Teoretická část dále stručně popisuje sociální služby pro osoby se zrakovým postižením a jejich vzdělávání. Poslední část teoretické práce je věnována zaměstnávání osob se zrakovým postižením, jsou zde popsány bariéry na trhu práce pro osoby se zrakovým postižením, národní a mezinárodní legislativa zaměstnávání osob se zdravotním postižením, nástroje a opatření k podpoře zaměstnávání zrakově postižených osob a v neposlední řadě jsou zde popsány složky koordinované rehabilitace se zvláštním zřetelem na složku pracovní rehabilitace. Empirická část je zaměřena na výzkum a na získání odpovědí na stanovené výzkumné otázky: 1. Jaké jsou možnosti pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením? 2. Na jaké bariéry narážejí nejčastěji lidé se zrakovým postižením při snaze uplatnit se na trhu práce? 3. Jak probíhá pracovní rehabilitace v institucích, které ji poskytují? Pro výzkum byla zvolena kvalitativní strategie, jako metoda sběru dat byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Metodou záměrného výběru přes instituce byl vybrán výzkumný soubor, který tvořili čtyři informanti, tři ženy a jeden muž, ve věku od 25 do 47 let. Pro analýzu dat byly zvoleny prvky metody zakotvené teorie s technikou otevřeného kódování. Z výzkumu vyplívá, že lidé se zrakovým postižením se, i přes mnohá podpůrná opatření, na trhu práce setkávají s celou řadou bariér, kvůli kterým je pro ně obtížné nalézt smysluplné zaměstnání. Díky službě pracovní rehabilitace a dostupnosti vhodných rekvalifikačních kurzů mají osoby se zrakovým postižením mnohem vyšší šanci uplatnit se na trhu práce v oboru, který je baví a naplňuje.
Work Rehabilitation and Employment Opportunities of People with Visual Impairment
Keywords: Zrak; zrakové postižení; klasifikace zrakového postižení; práce; pracovní uplatnění; koordinovaná rehabilitace; pracovní rehabilitace; Vision; Visual Impairment; Classification of Visual Impairment; Work; Employment Opportunities; Coordinated Rehabilitation; Work Rehabilitation