Vybrané úkoly orgánů státní správy v oblasti hospodářských opatření pro krizové stavy, ve prospěch obyvatelstva. - Vaněk, Josef (Jihočeská univerzita, 2010)
V každé vyrovnaně fungující společnosti není možné, aby každý dělal vše, ale jednotlivé činnosti je nutné rozdělit mezi jednotlivce tak, aby se vzájemně doplňovaly a tvořily tak funkční celek. Obdobně je tomu i v oblasti rozdělení úkolů orgánů státní správy a samosprávy na úseku hospodářských opatření pro krizové stavy. Pouze krizové stavy dokonale prověří fungování uvedeného systému a to s takovým výsledkem, který potvrdí správnost dobrých postupů a upozorní na případné nedostatky. V první části mé bakalářské práce si kladu za cíl poskytnout základní přehled o legislativních nástrojích orgánů státní správy a samosprávy v oblasti hospodářských opatření, které by v případě potřeby byly využity k řešení krizových stavů. Další části jsou zaměřeny na bilanci účinnosti uvedených legislativních nástrojů prověřených krizovými stavy. K tomu byl použit výzkum prostřednictvím anonymního dotazníku, jehož úkolem bylo zjistit úroveň informovanosti obyvatel v dané oblasti a jejich zkušenosti s řešením krizových stavů. Výzkum byl prováděn převážně v obcích do 2000 obyvatel, v územní působnosti Obce s rozšířenou působností České Budějovice. Dotazník obsahoval tři části. V první části byla analyzována osoba respondenta, druhá část zjišťovala jeho povědomí v dané oblasti a v třetí byly zařazeny otázky na osobní zkušenosti respondenta s řešením krizových stavů. Výsledky výzkumu byly graficky zpracovány a následně využity v diskusi a závěru.
Some Duties of Civil Service Bodies in the Field of Economic Measures for Crisis States, in Favour of Inhabitants.
Keywords: krizový stav; orgán státní správy; Crisis state; Civil Service Authority