Právní, daňové a účetní aspekty péče o zaměstnance - Nová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv právních, daňových a účetních faktorů, které působí na péči o zaměstnance v podniku. Jsou hodnoceny vlivy, které působí jak na straně zaměstnavatelů, tak na straně zaměstnanců. Péče o zaměstnance je rozdělena do tří kategorií - zákonná, smluvní a dobrovolná péče o zaměstnance. Praktická část věnuje pozornost hlavně dobrovolné péči o zaměstnance. Pro vlastní výzkum bylo využito dvou dotazníků a dvou řízených rozhovorů s vybranými zaměstnavateli. Na straně zaměstnanců byly zkoumány hlavně sociální a demografické aspekty, které ovlivňují preferenci určitých benefitů. Na straně zaměstnavatelů byla pozornost zaměřena zejména na účetní a daňové faktory. Součástí výzkumu bylo i srovnání systémů péče o zaměstnance ve dvou podnicích. Přestože tyto podniky se velmi lišily svou velikostí i odvětvím, ve kterém podnikají, rozdíly v péči o zaměstnance byly minimální.
Legal, Tax and Accounting Factors of Employee Welfare
Keywords: péče o zaměstnance; benefity; daňové aspekty; právní aspekty; účetnictví; employee welfare; benefits; tax factors; legal factors; accounting