Změny cytoplazmatické membrány typového kmene Streptomyces nodosus subsp. asukaensis jako odpověď na růstové podmínky - Lipenská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývala změnami cytoplazmatické membrány typového kmene Streptomyces nodosus subsp. asukaensis. Tento kmen je producentem polyketidového antibiotika asukamycinu. Změny cytoplazmatické membrány byly sledovány jako odpověď na stáří bakteriální kultury (expenenciální a stacionární fáze růstu) a vliv přídavku prekurzoru produkovaného antibiotika (cyklohexankyrboxylová kyselina) do inkubačního media. Sledovanými parametry byly složení membránových mastných kyselin a fluidita membrány.
Changes of cytoplasmatic membrane of strain Streptomyces nodosus subsp. asukaensis as a response to growth conditions
Keywords: asukamycin; homeovizkózní adaptace; DPH sonda; anizotropie fluorescence; alicyklické mastné kyseliny; ?-cyklo-větvené mastné kyseliny; polyketidový řetezec; manumycinová antibiotika