Kinesiotaping a jeho využití v péči o pohybový aparát koní - Mašková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2020)
Kinesiotaping vznikl na počátku sedmdesátých let v Japonsku jako alternativní léčba sportovní medicíny, postupně se začal uplatňovat i v oblasti péče o zvířata. Základními tvary tejpů jsou: I, Y, X, vějíř, síť a donut hole, tejpy jsou elastické a neomezují tak pohyb koně. V péči o koně je kinesiotaping využíván u zhmožděnin, natažení vaziva, různých poranění kloubů, svalů či šlach. Tejpování pomáhá snižovat bolest. Tejpování lze využít jako preventivní opatření u namožených svalů a šlach sportovních koní. Tejpy lze využít i jako rekonvalescenci po závodech nebo při a po dlouhých transportech. Tejpováním lze zmírnit projevy artrózy.
Kinesiotaping and its use in the care of the musculoskeletal system of horses
Keywords: koně; pohybový aparát; onemocnění kinesiotaping; horses locomotive apparatus diseases kinesiotaping