Radioterapie nenádorových onemocnění - Bartošová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce pojednává o současných indikacích nenádorové radioterapie a způsobech jejich provedení, včetně používaných zdrojů ionizujícího záření. Nenádorová terapie je využívána již přes 100 let. Léčba pomocí ionizujícího záření u nenádorových onemocnění přináší očekávaný efekt, její riziko je velmi malé vzhledem k použitým nízkým dávkám. Další výhodou této terapie jsou také jednodušší techniky ozařování, často si vystačíme pouze s jedním nebo dvěma vstupními poli. Mezi hlavní zásady patří aplikace co nejmenší a nejefektivnější jednotlivé a celkové dávky záření s maximálním šetřením okolních zdravých tkání. Úvod teoretické části obsahuje stručný přehled informací o nenádorové radioterapii a jsou objasněna nenádorová onemocnění, kterých se léčba ionizujícím zářením týká. Dále je zde charakterizován rentgenový přístroj a obecné informace o rentgenové terapii a způsobu aplikace záření. Druhá část práce, tedy praktická část, se zaměřuje na terapii patních ostruh neboli calcar calcanei a zhodnocení efektivnosti rentgenové terapie po jejím ukončení. Respondenty jsou pacienti, kteří byli ozařováni pro bolesti pat s diagnózou calcar calcanei na Onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. v období 2019-2020. V této práci byl použit kvantitativní typ výzkumného šetření a anonymizované údaje z registru pacientů Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Celkový koncept této bakalářské práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty vysokých škol oboru radiologický asistent a také pro vytvoření informačního letáčku pro budoucí pacienty či pro laickou veřejnost.
Radiotherapy of Benign Diseases
Keywords: nenádorová radioterapie; nenádorová onemocnění; RTG terapie; RTG přístroj; calcar calcanei; ozařování patních ostruh; non-malignant therapy; non-malignant diseases; X-ray therapy; X-ray; calcar calcanei; irradiation of heel spurs