Rodiny s postiženým dítětem - zvládání náročné rodinné situace - Adamcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o náročné situaci matek, které vychovávají dítě s mentálním postižením. Je členěna na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je zaměřena na reakce rodiny na narození dítěte s postižením. Následně se zabývá vlivem narození dítěte s postižením na život matky, popisuje náročné životní situace, uvádí zvládání zátěže a způsoby jejího řešení. V teoretické části je dále vymezena rodinná resilience. Praktická část je věnovaná kvalitativnímu výzkumu, který byl proveden polostrukturovanými rozhovory se čtyřmi matkami pečující o dítě s mentálním postižením. Cílem výzkumného šetření je zachytit a přiblížit náročnou situaci, kterou s sebou přináší do rodiny narození dítěte s mentálním postižením a popsat, jak se matky s takovou situací vyrovnávají. Praktickou část tvoří mnohonásobné případové studie.
Families with a disabled child - coping with difficult family situations
Keywords: adaptace; coping; kvalitativní výzkum; matka; mentální postižení; resilience; rodina; zátěž; adaptation; coping; family; mental disability; mother; qualitative research; resilience; stress