Cytoskelet vazebné velké RNP komplexy u samčího gametofytu tabáku (EPPs) jsou asociované s ribosomy a účastní se syntézy proteinů, jejich zpracování a lokalizaci - Reňák, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá studiem složení a funkce skladovaných ribonukleoproteinových částic (EPPs) u samčího gametofytu tabáku. EPP částice slouží jako dlouhodobá zásoba mnoha druhů mRNA molekul, ribosomů, cytoskeletálních proteinů a dalších komponent. Ty jsou syntetizovány během zrání pylu, udržovány v netranslatovaném stavu a postupně využívány v proteosyntéze v progamické fázi k podpoře rychlého růstu pylových láček.
Cytoskeleton-associated large RNP complexes in tobacco male gametophyte (EPPs) are associated with ribosomes and are involved in protein synthesis, processing, and localization
Keywords: Ribonukleoproteinové částice; translační regulace; pyl; samčí gametofyt; ribosomy; mRNA; cytoskelet; Ribonucleoprotein particles; translation regulation; pollen; male gametophyte; ribosomes; mRNA; cytoskeleton