Volný čas rodičů dětí se zdravotním postižením - Kropáčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci Volný čas rodičů dětí se zdravotním postižením se věnuji problematice volného času těchto rodičů. Kapitola s názvem současný stav přibližuje téma obecně. V šesti podkapitolách pak s pomocí odborné literatury vysvětluji pojem volný čas, nastiňuji specifika ovlivňující možnosti, jak ho trávit, a jakou roli hrají další faktory. V následující kapitole jsou stanoveny cíle a výzkumné otázky. Hlavním cílem mé práce je zmapovat subjektivně vnímanou spokojenost s vlastním trávením volného času rodičů dětí se zdravotním postižením, a jeho reálnou kvantitu a kvalitu. Pro splnění cílů a zodpovězení stanovených otázek jsem zvolila kvalitativní výzkum, metodu polostrukturovaného rozhovoru. Soubor dotazovaných tvoří 8 rodičů, resp. matek dětí se zdravotním postižením. Stanovené cíle se podařilo splnit na základě uskutečněných rozhovorů, ukázalo se, že přestože pojem volný čas dotazovaní chápou podobně, reálné možnosti, jak ho trávit, se u jednotlivců často i výrazně liší, především podle kvality rodinného zázemí. Zjištěné výsledky je možno využít jako přehled stávajícího stavu v oblasti volného času rodičů dětí se zdravotním postižením nejen pro zařízení, jež s těmito rodiči spolupracují, ale také pro širokou veřejnost a pro rodiče samotné.
Leisure Time of Parents with Disabled Children
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; rodiče dítěte se zdravotním postižením; genderové rozdíly; životní styl; leisure time; leisure activities; parents with disabled children; gender differences; lifestyle