Jižní Tyrolsko - Dupalová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této práce je představení specifického regionu na hranicích Rakouska a Itálie: Jižního Tyrolska. Práce je zaměřena na vysvětlení historických událostí, které tuto oblast formovaly; představuje ekonomické a politické konotace. Přibližuje problematiku označení této oblasti v různých jazycích (Trentino/Alto Adige/Südtirol/Jižní Tyrolsko). Důležitými body práce jsou současná pozice a role uvedeného italského regionu v rámci italského regionalismu, jeho vztahy k Rakousku a třecí plochy, které vznikají ze snahy o přidělení plné autonomie.
South Tyrol
Keywords: Jižní Tyrolsko; Itálie; Rakousko; Tridentsko; Horní Adiže; Zvláštní status autonomie; South Tyrol; Italy; Austria; Trentino; Alto Adige; Special statute of autonomy