Vliv dotační politiky na výsledek hospodaření vybraného zemědělského podniku - Hrdlička, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je hodnocení vlivu čerpání dotací na hospodaření vybraného zemědělského podniku. Teoretická část je ve zkratce a v základních číslech charakterizována jako stav současného českého zemědělství, nastíněny jeho silné a slabé stránky. Hlavní částí této teoretické kapitoly je definování a vysvětlení základních pojmů v oblasti čerpání dotací a poskytnutí přehledu dotačních nástrojů, kterými je zemědělství v ČR podporováno ať již ze zdrojů Evropské unie, tak zdrojů národních. Úkolem analytické části této bakalářské práce je rozbor hospodaření vybraného zemědělského podniku, vyčíslení účinku dotací na jeho hospodaření a zhodnocení přínosu těchto finančních prostředků k rozvoji zemědělské činnosti podniku. Pro zhodnocení vlivu dotací byla použita metoda finanční analýzy, která představuje významnou část finančního řízení podniku.
Influence of subsidy politics on economic result of selected agricultural company
Keywords: zemědělství; dotace; dotační politika; dotační tituly; finanční analýza; agriculture; subsidy; subsidy policy; subsidy profiles; financial analysis