Epidemiologie roztroušené sklerózy mozkomíšní - Fošum, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve světě se vyskytuje přibližně 2,5 miliónu případů roztroušené sklerózy mozkomíšní [RS]. Každý rok je nově diagnostikováno kolem 10000 nových případů onemocnění RS. V populaci se vyskytuje přibližně u 0,1%. V České republice je dle odhadů přibližně 15 000 pacientů s touto chorobou. Roztroušená skleróza mozkomíšní je progredující nervové zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, v jehož patogenezi se uplatňují autoimunitní mechanismy, při němž dochází jednak k postižení myelinu, tak poškození axonů. Poškození je odpovědné za trvalou invalidizaci u RS. Hlavním cílem této diplomové práce bylo, pomocí kvantitativního výzkumu popsat výskyt RS v Jihočeském a Ústeckém kraji a v rámci tohoto cíle odhadnout skutečnou prevalenci roztroušené sklerózy v Jihočeském a Ústeckém kraji. Využili jsme metodu epidemiologické deskriptivní studie s technikou sběru a analýzy dat a dále porovnání dvou zdrojů pomocí metody dvojího záchytu. Jako výzkumnou oblast jsme použili soubor nemocných osob s RS. Data byla získávána ve dvou krajích České republiky, kraji Jihočeském a Ústeckém. V obou krajích jsme zjišťovali počet nemocných od neurologů a MS center. V Ústeckém kraji jsme do výzkumu zařadili i data ze zdravotní pojišťovny. Dle dat neurologů jsme odhadli prevalenci v Jihočeském kraji 79,20/100 000 osob. MS centrum při nemocnici v Českých Budějovicích má registrováno 512 nemocných, 388 žen a 124 mužů. Hodnoty z MS centra České Budějovice a od neurologů dávají celkovou hodnotu 882 nemocných, prevalenci 138,6 nemocných na 100 000 obyvatel. V kraji Ústeckém je prevalence dle údajů neurologů 208,2/100 000 osob. MS centrum při nemocnici v Teplicích má registrováno 1139 nemocných, 730 žen a 409 mužů. Dle údajů zdravotní pojišťovny je v jejich databázi 1187 osob s diagnózou G.35, 333 mužů a 854 žen. To reprezentuje odhad prevalence 305/100000 osob registrovaných ve VZP. Námi vypočtená prevalence onemocnění z uvedených zdrojů je v obou krajích vyšší než obecné odhadované údaje. Při porovnání zdroje dat ze zdravotní pojišťovny a modelového souboru z MS centra Ústeckého kraje vypočítali jsme obecnou 91,7% senzitivitu u souboru zdravotní pojišťovny. Výpočet odhadované prevalence pomocí metody dvojího záchytu z uvedených zdrojů stanovil odhad 2681 nemocných v Ústeckém kraji. Tato modelová data jsou především demonstrací možného přístupu k odhadu prevalence chronického onemocnění, v našem případě roztroušené sklerózy. Získané informace ze sběru dat, zkušenosti z celé studie mohou být využity ostatními pracovníky, kteří mají stejný cíl, jako byl pro tuto studii.
Epidemiology of multiple sclerosis
Keywords: Roztroušená skleróza mozkomíšní; prevalence; ataka; geografické faktory; metoda dvojího záchytu; Multiple sclerosis; prevalence; attack; geographical factors; capture- recapture method