Středověké šlechtické sídlo Vítkův Hrádek (Archeologické nálezy ze 13. - 15. století) - Vágner, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce si klade za cíl představit současnou českou kastelologii na příkladu Vítkova Hrádku. Zabývá se hradní typologií, dějinami bádání osídlování Šumavy v okolí hradu a hradní archeologií vrcholného středověku 13. až 15. století. Práce přináší jeden z možných pohledů zkoumání archeologie a historie horských hrádků, které jsou do dnešních dní badateli opomíjeny. Nosným tématem práce je jeden z těchto hrádků ? Vítkův Hrádek, který se stal zájmen archeologických výzkumů až v posledních deseti letech.
Medieval Mansion of Nobility Vítkův Hrádek (Archeological findings in 13th - 15th centuries)
Keywords: Hrad; kolonizace; archeologie; šumava; jižní Čechy; castle; colonization; archeology; Šumava; South Bohemia