Vyhodnocení daňového zatížení v České republice pomocí vybraných ukazatelů - Korbelová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se věnuje vývoji daňového zatížení v České republice ve vybraném období od roku 1995 do roku 2020. Na začátku jsou zde zmíněny a vysvětleny některé základní pojmy vztahující se k daňovému systému jako daň, funkce daní, základ daně a také některé ekonomické ukazatele jako daňová kvóta (různé druhy), daňový mix, den daňové svobody, implicitní daňová sazba a daňový příjem na osobu. Dále seznamuje čtenáře s třemi důležitými daňovými reformami - v roce 1927, 1954 a 1992 a s podobou současného daňového systému. Soustředí se na vyhodnocení změn daňového zatížení na základě vybraných ukazatelů a porovnává je s dalšími evropskými zeměmi. Data jsou zpracována do grafů pro lepší přehlednost.
Evaluation of the tax burden in the Czech Republic using selected indicators
Keywords: daň; daňový systém; daňová reforma; daňový ukazatel; daňové zatížení; tax; tax system; tax reform; tax indicator; tax burden