Téma vypořádávání se s "hvězdným" údělem v dílech Život s hvězdou a Pan Theodor Mundstock - Vomáčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá komparací děl Život s hvězdou a Pan Theodor Mundstock. Cílem je zaznamenat odlišnosti v postupném vývoji hlavních protagonistů, kteří se náhle ocitají v naprosto totožné mezní situaci. Hlavní pozornost je upřena na jejich vnitřní psychologické pochody, jež se však znatelně odrážejí i ve vnějším chování a jednání. Opomenuta není ani povaha okolního prostředí, neboť právě ta se stává jednoznačně nejdůležitějším spouštěčem veškerých vnitřních procesů obou hrdinů. Práce se dotýká také otázky reflexe životů jednotlivých autorů v jejich dílech a otázky originality těchto literárních děl, jež zpracovávají totožný námět.
The theme of coping with the "star" fate in two pieces of work - Život s hvězdou and Pan Theodor Mundstock
Keywords: Život s hvězdou; Pan Theodor Mundstock; holokaust; židovský úděl; psychologie postav; zlo; strach; smrt; komparace; Život s hvězdou; Pan Theodor Mundstock; holocaust; the Jewish faith; psychology of protagonists; evil; anxiety; death; comparison