Primární prevence sociálně patologických jevů na středních školách v Českých Budějovicích a spolupráce s Policií České republiky - Burcev Špulková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma "Primární prevence sociálně patologických jevů na středních školách v Českých Budějovicích a spolupráce s Policií České republiky", se zabývá realizací programů primární prevence sociálně patologických jevů a spolupráce s Policií ČR. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k tématu, následně zde jsou vysvětleny formy programů primární prevence. Dále je v teoretické části zohledněno Usnesení vlády České republiky ze dne 25. ledna 2016 č. 66., o Strategii prevence kriminality v České republice na léta 2016 2020 a současně také Akční plán prevence kriminality na léta 2016 2020. V praktické části jsou získány cenné informace k realizovaným programům primární prevence z pohledu studentů některých středních škol v Českých Budějovicích. Dále byli osloveni na stejných středních školách školní metodici prevence, kteří v interwiev zhodnotili četnost i témata realizovaných programů primární prevence a spolupráce s dalšími subjekty. Nedílnou součástí praktické části je i rozhovor se zástupcem Policie ČR, který je zařazen na oddělení prevence a tisku na Krajském ředitelství Policie ČR v Českých Budějovicích. Na základě výše uvedených a získaných informací je možné v závěru práce navrhnout možná řešení ve spolupráci školních metodiků prevence a Policií ČR.
The primary prevention of socially pathological phenomena at secondary schools in the České Budějovice and cooperation with the Police of the Czech Republic
Keywords: primární prevence; sociálně patologické jevy; programy primární prevence; školní metodik prevence; primary prevention; socio-pathological phenomena; programs of primary prevention; school methodologists of prevention