Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě - Dubnová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus. Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná.
Antioxidants in food and possibilities of nutrition application
Keywords: Antioxidanty; volné radikály; potraviny; výživa; ovoce; zelenina; doplňky výživy; vitaminy; minerály; karotenoidy; bioflavonoidy.; Antioxidants; free radicals; food; nutrition; fruit; vegetables; nutritional supplements; vitamins; minerals; carotenoids; bioflavonoids.