Analýza reprodukce a mléčné užitkovosti vybraného stáda mléčného skotu - Picka, Adam (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou vztahu genotypu, pořadí laktace a věku při prv-ním otelení na mléčnou užitkovost a reprodukční ukazatele ve stádě českého straka-tého skotu v Zemědělském družstvu Jindřichův Hradec. Analýza byla prováděna na farmě Buk, kde bylo sledováno celkem 119 uzavřených laktací v kontrolním roce 2021/2022. Plemenice byly rozděleny do skupin dle genotypu, pořadí laktace a věku při prvním otelení. V jednotlivých skupinách byly následně sledovány ukazatele, mléčné užitkovost a reprodukce. Z ukazatelů mléčné užitkovosti byla sledována pro-dukce mléka za normovanou laktaci, obsah tuku a bílkovin. Z reprodukčních ukazate-lů bylo cíleno zejména na délku mezidobí, inseminační interval a servis periodu.
Analysis of reproduction and milk productivity of a selected herd of dairy cattle
Keywords: skot; český strakatý skot; reprodukce; kontrola užitkovosti; laktace; mléčná užitkovost; cattle; Czech Fleckvieh; reproduction; utility control; lactation; milk utility