Čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU - Nosková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2006)
Maastrichtská smlouva o Evropské unii, která byla podepsána 16.12.1992 a vstoupila v platnost 1.1.1993, poprvé zmiňuje pojem "regionální politika" jako takový. Regionální politika jako jedna ze společných politik EU slouží ke snížení rozdílů mezi bohatšími (vyspělejšími) a chudšími (méně vyspělými) státy evropské "pětadvacítky". Je totiž založena na principech solidarity a soudržnosti, tzn. že nejvyspělejší státy EU, jako je Německo, Francie, země Beneluxu, přispívají částí svého rozpočtu na rozvoj států chudších a méně vyspělých, jako je 10 nově přistoupivších států střední a východní Evropy. Regionální politika vznikla za účelem kompenzace dopadu ostatních politik Evropské unie, především dopadu měnové a zemědělské politiky. Ovšem tato štědrá pomoc rozhodně nezůstává bez odezvy. Je nepřímo ku prospěchu i těm členským státům, které přispívají na tuto pomoc. Jejich podniky mohou těžit z velkých investičních příležitostí a z uplatňování ekonomického a technologického know-how, jelikož nejchudší státy EU jsou oblastmi, kde se určité typy hospodářských činností ještě nezačaly rozvíjet. Česká republika patří rovněž mezi členské státy EU, tedy mezi ony země, které mají možnost využívat dotací z Evropské unie. Finanční prostředky však vždy putují na realizaci přesně definovaného záměru, nelze o ně zažádat bez předložení precizně vypracovaného projektu, který ukazuje, na co přesně budou peníze použity. Příprava projektů a následně i podávání žádostí o dotaci z evropských fondů musí probíhat přesně podle požadavků stanovených orgány EU, které určily jasná kritéria přijatelnosti projektů. Existují různé typy žádostí o dotaci, lišící se požadovanou strukturou informací. Všechny mají však společné jisté body, jimiž jsou například technické a ekonomické studie a socioekonomické analýzy.Tyto zásady a náležitosti projektů je třeba dodržet po obsahové i formální stránce.Evropská unie v poslední době aktivně podporuje projekty zaměřené na oc
The Benefits of the financial instruments from the structural funds of the EU
Keywords: Maastrichtská smlouva o Evropské unii; The Maastricht Treaty on the European union