Půdoochranné zpracování půdy jako důležitý protierozní faktor při KPÚ - Edelmanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Obsahem této práce je porovnání erodobility půdy při konvenčním a půdoochranném zpracování půdy ve vztahu k půdní organické hmotě. Za zájmovou lokalitu byla vybrána oblast Studená, kde je půdoochranné zpracování používáno od roku 1994 společně s konvenčním. V roce 2009 byly z obou variant odebrány půdní vzorky z hloubek 0,05; 0,15 a 0,25 m. Z těchto vzorků byly vyhodnoceny veškeré půdní vlastnosti, které mohou ovlivnit erozi, nebo jsou jí ovlivněny. Zejména je tato práce zaměřena na vztah mezi zpracováním a půdní organickou hmotou. Z fyzikálních vlastností byla zkoumána měrná hmotnost a zrnitostní frakce menší než 0,01 mm právě ve vztahu k frakcím POH a stabilitě půdních agregátů. Mnohem hlouběji byla rozebrána oblast fyzikálně chemických vlastností. Z nich bylo zvláštní pozornosti věnováno oblasti půdní organické hmoty stanovením řady parametrů a jejich porovnáním.
Soil protection tillage as an important erosion control factor in CLC
Keywords: zpracování půdy; fyzikálně chemické vlastnosti půdy; erodobilita; soil tillage; soil physical-chemical properties; erodobility