Analýza mimořádné události(požár) ve výrobní hale automobilového průmyslu. - Culek, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou ohrožení požárem ve výrobním procesu a vychází z analýzy zabezpečení prostor proti požáru a bezpečnostního řešení ve výrobním závodu automobilového průmyslu. Práce vychází z technické zprávy požárně bezpečnostního řešení objektu a ze zhodnocení simulovaného požárního poplachu. V teoretické části práce autor popisuje rozdíl mimořádné situace a krizové situace, definuje havárii a havarijní plán a následně specifikuje krizovou situaci rizika vzniku požáru a s ním související povinnosti na úseku požární ochrany podle legislativního rámce České republiky. V praktické části práce je provedeno zhodnocení požárně bezpečnostního řešení objektu výrobního závodu, které je základem pro definování požární dokumentace v daných podmínkách, dále jsou stanovena rizika vzniku požáru a následný postup při skutečném vzniku požáru. V této části je také popsána simulace požáru (na jejímž základě dojde k ověření účinnosti výše uvedené dokumentace), vyhodnocen dosavadní postup v případě vzniku požáru a navržena příslušná opatření. Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení požárně bezpečnostního řešení posuzovaného objektu, popis možných rizik souvisejících se vznikem požáru a následným stanovením postupu při požáru. V závěru práce je vyhodnocen průběh simulovaného požáru, popsány nedostatky zjištěné ve stávajících požárních předpisech objektu a jejich příčiny a technické nedostatky, na jejichž základě bude navrženo doplnění požárně bezpečnostního řešení stavby.
Analysis of Unusual Situation ( Fire ) on Shopfloor of Company Producing Automobile Components.
Keywords: Mimořádná událos Norma Požár Požární bezpečnost Požární riziko Prevence Protipožární opatření Vyhláška Výrobní podnik Zákon; emergency standard fire fire safety fire risk precaution fire precautions public notice production plant law