Příspěvek k výchově a vzdělávání ve starověku. Platón a jeho pojetí výchovy - Stiborová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá Platónovou teorií výchovy. Je rozdělena do tří částí. První část zahrnuje výklad Platónova života, přehled jeho dialogů a vliv Sokrata na Platónův život a filosofii. Druhá část se zabývá samotnou teorií výchovy a zahrnuje kapitoly o vnímání dítěte ve starověku, smyslu výchovy, tělesné a musické výchově a vlivu společnosti na výchovu dítěte v době Platónově. Třetí část práce se věnuje odkazu Platónových myšlenek v dílech budoucích pedagogů. Tato část zahrnuje Platónovy zastánce i jeho odpůrce. Cílem práce je vyložit zásadní aspekty Platónova života a jeho výchovné koncepce. Platónova výchovná koncepce je jedním z důležitých článků v dějinách výchovy.
The Report to Education in Antiquity. Plato and his Conception of education.
Keywords: Platón; výchova ve starověku; filosofie výchovy; Platónovy dialogy; Platónova Akademie; platonismus; novoplatonismus; Plato; education in antiquity; philosophy of education; Plato´s dialogues; Plato´s Academy; platonism; neoplatonism