Verifikace analytické metody stanovení glukosy - Illeová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma akreditace laboratoří a s ním související validace a verifikace analytických metod je v posledních letech aktuální. Z důvodu velkého dopadu analytických výsledků měření na praxi je požadováno, aby výsledky analytických měření byly co nejpřesnější. Tato práce se zabývá verifikací analytické metody stanovení glukosy, jakožto potvrzením o dosažení optimálních nejistot měření. Byla provedena verifikace spektrofotometrického stanovení glukosy na analyzátoru Cobas Integra 800 enzymatickou metodou s hexokinasou. K měření byly použity kontrolní materiály interní kontroly kvality pro měření v čase a externí kontroly kvality pro měření v sérii. Z naměřených hodnot jsme určili potřebné statistické veličiny (aritmetický průměr, směrodatná odchylka, variační koeficient, bias, výtěžnost) a pomocí nich jsme zjistili hodnoty kombinované a rozšířené nejistoty. Kombinované nejistoty obou vzorků by u glukosy podle společnosti SEKK neměly být větší než 10 %. První vzorek měl kombinovanou nejistotu 6,81 %, druhý 6,45 %. Hodnota rozšířené nejistoty byla u prvního vzorku 13,62 % a u druhého 12,90 %. Z těchto údajů můžeme vyvodit závěr, že provedená verifikace analytické metody stanovení glukosy proběhla úspěšně.
Verification of glucose assessment analytical method
Keywords: verifikace; validace; akreditace; glukosa; nejistota měření; diabetes mellitus; verification; validation; accreditation; glucose; measurement uncertainty; diabetes mellitus