Chaos, šílenství a jejich souvislost s prostředím ve vybraných povídkách Edgara Allana Poea - Feketová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Šílenství a chaos patří k nejvýraznějším tématům v dílech amerického spisovatele Edgara Allana Poea. Ve své práci jsem se rozhodla zaměřit na tato dvě témata a jejich souvislost s prostředím, ve kterém se jeho povídky odehrávají, a to především proto, že prostředí hraje v Poeových dílech klíčovou roli. Vztah šílenství a chaosu k prostředí budu konkrétně zkoumat na čtyřech vybraných textech z autorovy prozaické tvorby. Cílem této práce je tedy analyzovat texty na základě těchto spojitostí a poskytnout tak nový pohled na věc.
Chaos, madness and their connection to the settings in selected stories of Edgar Allan Poe
Keywords: chaos; šílenství; Poe; prostředí; strach; povídka; účinek; chaos; madness; Poe; settings; fear; story; effect