Řeč těla v sochařské tvorbě - Slovák, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi neverbální komunikací (řečí těla) a sochařskou tvorbou. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část této práce pojednává o řeči těla v mezilidské komunikaci a jejím uplatnění v rámci sochařské tvorby. Ve vazbě k tomu uvádí také možnosti sochařského vyjádření, aspekty a proces sochařské tvorby, které jsou spolu s neverbálními prostředky následně rozebrány v kontextu rozborů sochařských děl autorů z konce 19. a 20. století. Praktickou část tvoří série skic studií a figurálních kompozičních variant, které aplikují poznatky vzešlé z teoretické části do praxe.
Body Language in Sculpture Creation
Keywords: neverbální komunikace; sochařská tvorba; řeč těla; figurální kompozice; posturologie; non-verbal communication; sculptural creation; body talk; figural composition; posturology