Otevřená data v oblasti vědeckého výzkumu - Doktor, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zaměřuje na téma otevřených dat v akademické a vědecko-výzkumné sféře, především pak na otevřenost, udržitelnost a znovupoužitelnost zpracovávaných dat v různorodých vědeckých komunitách. Jelikož je toto téma velmi široké, práce se omezuje na domovskou instituci autora, Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity, a její zdroje dat ve vztahu k FAIR Data Principles. Hlavní diskutované otázky jsou: Lze převést současnou datovou základnu výzkumných skupin PřF JU do FAIR podoby a jak náročná by tato transformace byla? Jaké datové zdroje nyní na instituci existují a v jaké podobě? Co je potřeba udělat, aby bylo možné datové zdroje považovat za FAIR? Co brání transformaci datových zdrojů do FAIR? Jakým způsobem je možné transformaci prakticky provést?
Open data in scientific research
Keywords: open data; FAIR data principles; sémantická data; RDF; JSON-LD; ELIXIR; open data; FAIR data principles; semantic data; RDF; JSON-LD; ELIXIR