Odběr venózní krve - rutinní záležitost pro sestry? - Jelínková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Odběr venózní krve patří k častým ošetřovatelským postupům v pracovní činnosti všeobecné sestry. Žilní krev je snadno dostupným biologickým materiálem, jehož validní výsledek napomůže k upřesnění diagnózy onemocnění a zahájení vhodné léčby hospitalizovaného pacienta. Zdravotnictví v současné době stále více klade důraz na zvyšování kvality ošetřovatelské péče. V nemocnicích jsou vypracovány standardy ošetřovatelských postupů, které jsou sestry povinny dodržovat a řídit se jimi. K těmto postupům patří i odběr venózní krve. Dvěma cíly této práce bylo zmapování znalostí všeobecných sester na odděleních v Nemocnici Tábor, a.s. v oblasti odběru venózní krve a zmapování pracovního zázemí a postupů u odběrů venózní krve na odběrových pracovištích. K dosažení cílů bylo využito kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Dotazníky byly rozdány na standardní oddělení všeobecným sestrám a rozhovorů se zúčastnilo pěr respondentů pracujících na odběrových místech v jihočeském kraji. První hypotéza, zda sestry postupují při odběru venózní krve dle standardního ošetřovatelského postupu, se potvrdila. Druhá hypotéza, zda sestry ví, že svým postupem při odběru krve mohou ovlivnit výslednou analýzu krevního vzorku, se potvrdila. Třetí stanovená hypotéza, zda sestry mají znalosti o negativních faktorech preanalytické variability se také z výzkumného šetření potvrdila. Poslední čtvrtá hypotéza, zda mají sestry vědomosti o správném pořadí odběrových zkumavek, se na základě odpovědí, nepotvrdila. Na tři výzkumné otázky lze odpovědět následovně. Sestry na odběrových pracovištích mají odpovídající pracovní zázemí zajišťující klidný a bezpečný průběh při odběru venózní krve. Odběrové sestry postupují při odběrech správným postupem, který zaručuje pacientovi validní výsledek odebraného vzorku krve. Respondenti na odběrových místech mají vypracované standardní ošetřovatelské postupy, které znají, řídí se jimi a dodržují jejich znění. Takový postup považují za správný, bezpečný a jediný způsob zajišťující kvalitně odebraný krevní vzorek. Z dotazníkového šetření dále vyplynulo, že pro sestry v nemocnici, na rozdíl od odběrových sester, patří odběr venózní krve k rutinním výkonům s vlastním naučeným postupem.Znalostmi z nastudované odborné literatury a zároveň z výsledků výzkumného šetření, navrhnu jako přínos z této práce managamentu nemocnice konkrétní úpravy ve znění standardního ošetřovatelského postupu a sestry budou mít k dispozici mnou zpracovaný ošetřovatelský manuál odběru krve, který jim bude sloužit jako správný rutinní postup při odběru venózní krve.
Venous blood taking - routine issue for nurses?
Keywords: odběr krve; odběrová místnost; příprava pacienta; standardní ošetřovatelský postup; všeobecná sestra; žilní krev; blood taking; nurse; nursing process standard; patient preparation; sampling room; venous blood