Dítě jako nástroj ideologické manipulace - Krygarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se bude věnovat dítěti jako nástroji ideologické manipulace se zaměřením na dětská meziválečná periodika a příslušné ideologické konotace v nich. Práce bude rozdělena na dvě části, přičemž první část se bude zabývat významem ideologie, její koncepcí a hodnotami, na což naváže vymezení pozice ideologie ve společnosti s přihlédnutím k ideologii jako systému komunikace - to úzce souvisí s koncepcemi jednotlivých politických ideologií, které budou rovněž rozpracovány v první části práce spolu s vymezením schematizace ideologie v rámci levice a pravice. K pochopení pojmu ideologie a následné práci s vymezenou terminologií budou v práci stručně popsány také historické proměny pojmu ideologie a její politizace. Nastíněno bude taktéž vnímání ideologie v analyzovaném meziválečném období. Druhá část práce se zaměří na praktické zkoumání ideologie v dětských periodikách meziválečného období vybraných dle charakteru příslušnosti k určitým, nejen politicky orientovaným, spolkům, jmenovitě v periodikách: Anděl strážný (1882-1941, 1945-1948), Lípa (1925-1940), Malý čtenář (1882-1941), Rajská zahrádka (1892-1942), Růžový palouček (1921-1941, 1948/1949), Sokolské jaro (1936-1941), Svítání (1915-1918) a Zlatá brána (1919-1943), u nichž bude zkoumat míru přítomné ideologické agitace a využívání dítěte jako agitačního nástroje.
A child as a tool of ideological manipulation
Keywords: Dětská periodika; dítě jako agitační nástroj; meziválečné období; první republika; ideologie; ideologická manipulace; ideologická agitace; politické ideologie; Anděl strážný; Lípa; Malý čtenář; Rajská zahrádka; Růžový palouček; Sokolské jaro; Svítání; Zlatá brána.; Children's journals; child as an agitation tool; interwar period; The First Republic; ideology; ideological manipulation; ideological agitation; political ideology; Anděl strážný; Lípa; Malý čtenář; Rajská zahrádka; Růžový palouček; Sokolské jaro; Svítání; Zlatá brána.