Zhodnocení přínosů vybraných MAS pro regionální rozvoj - Pešková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je zhodnocení přínosů vybraných MAS pro regionální rozvoj. Práce zahrnuje popsání regionálního rozvoje, aktérů regionálního rozvoje a faktorů regionálního rozvoje. Dále zahrnuje charakteristiku regionální politiky v České republice a v Evropské Unii. Regionální politika Evropské Unie je zaměřena na finanční zdroje (Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský sociální fond, Kohezní fond a Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond) a její principy. Praktická část je zaměřena na dvě místní akční skupiny - LAG Strakonicko a Blanský les. Jsou popsány projekty, které dané MAS zrealizovali. MAS jsou zhodnoceny na základě kritérií, která byla vybrána na doporučení zástupců MAS. Ke kritériím jsou přiřazeny body na škále jedna anebo pět. Bod jedna znamená, že daná místní akční skupina se v této oblasti buď vůbec neangažovala, nebo se angažovala minimálně. Oproti tomu bod pět znamená, že se v této oblasti angažovala intenzivně. Jednotlivé hodnoty jsou následně sečteny a na základě toho je vyhodnoceno fungování jednotlivých místních akčních skupin.
Evaluation of benefits of two local action groups for regional development
Keywords: Místní akční skupina; regoinální rozvoj; LEADER; Společná zemědělská politika; Local action group; regional development; LEADER; Common Agricultural Policy