Výskyt a podmínky existence obojživelníků a plazů - Kus, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce pojednává o mapování výskytu druhů našich obojživelníků a plazů v oblasti Svatotomášské pahorkatiny a pravobřežní Lipna. Nálezy starších dat v atlasech rozšíření a absence prací monitorující biodiverzitu jejich druhů mě inspirovaly ke zmapování této lokality. Vytyčený kvadrát díky příhraniční poloze byl více jak 40 let uzavřen intenzivnější lidské činnosti. Z toho bylo usuzováno, že bohatost a pestrost jednotlivých druhů obojživelníků a plazů by mohla být protvrzena. Cílem bylo zmapovat vyznačené území a určit výskyt jednotlivých druhů obojživelníků a plazů. Lokalizovat jejich biotopy ve kterých byli nalezni a navrhnout ochranu tohoto přírodního dědictví do budoucna.
Incidence and conditions of the existence of amphibians and reptiles
Keywords: monitoring; síťové mapování; Svatotomášská vrchovina; pravobřežní Lipna; obojživelníci; plazi.; monitoring; network mapping; St. Thomas Highlands; right side of Lipno; amphibians; reptiles