Pohled na různé podoby současného dětství - Procházková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá současnými podobami dětství a tím, co je nejvíce ovlivňuje pozitivním i negativním směrem. Práce se zejména věnuje činitelům, kteří se nejvíce podílí na konečné podobě dětství. Patří k nim dítě samotné, jeho vývoj, rodina, do které patří, konkrétní rodinné prostředí, výchova. Podstatnou roli také hraje socializace dítěte neboli jeho začlenění do společnosti. Mezi faktory, které působí negativně, řadíme rozvod rodičů, násilí v rodině, syndrom CAN, alkohol a drogy.
Different forms of contemporary childhood
Keywords: dětství; jeho podoba; rodina; dítě a jeho vývoj; socializace dítěte; negativní a pozitivní vlivy; childhood; its form; family; child and its development; socialisation; negative and positive influences