New insights into the evolution of the W chromosome in Lepidoptera - Hejníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Obecně přijímaným tvrzením je, že chromosom W se u motýlů (Lepidoptera) vyvinul u společného předka skupin Tischeriidae a Ditrysia. Několik druhů z těchto skupin bylo prozkoumáno metodou komparativní genomové hybridizace, a byla u nich určena ne/přítomnost chromosomu W. Navíc byla otestována u pěti vybraných genů jejich vazba na chromosom Z pomoocí zPCR. Zachovalá syntenie genů společně s absencí chromosomu W u bazálních Ditrysia (Psychidae a Tineidae) naznačuje možný nezávislý vznik chromosomů W u těchto dvou linií.
New insights into the evolution of the W chromosome in Lepidoptera
Keywords: chromosom W; evoluce; komparativní genomová hybridizace; syntenie genů; chromosom Z; bazální Ditrysia; Lepidoptera; Tischeriidae; W chromosome; evolution; comparative genomic hybridization; synteny of genes; Z chromosome; lower Ditrysia; Lepidoptera; Tischeriidae