Detekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometrie - Szabová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo stanovit celkové počty mikroorganismů a detekovat jednotlivé mikroorganismy pomocí hmotnostní spektrometrie. V období od června do prosince roku 2017 bylo celkem vyšetřeno 35 vzorků pasterizovaného mléka ze dvou mléčných automatů (Hodkovice, Suchdol). Pro porovnání byly vzorky rozděleny na odběr v teplejších (červen září) a chladnějších (říjen - prosinec) obdobích roku. V každém vzorku mléka byl stanoven celkový počet mikroorganismů a byla provedena detekce mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Celkové počty mikroorganismů se ve vyšetřovaném pasterizovaném mléce pohybovaly od 3,27 log KTJ/ml do 7,35 log KTJ/ml. Pomocí hmotnostní spektrometrie se ve vzorcích identifikovalo 210 mikroorganismů patřících do 20 čeledí grampozitivních i gramnegativních bakterií a jednoho zástupce eukaryotních mikroorganismů. Nejčastěji se identifikovatelní zástupci řadili do čeledi Enterobacteriaceae.
Detection of microorganisms in pasteurized milk by mass spectrometry
Keywords: pasterizované mléko; celkové počty mikroorganismů; MALDI-TOF; kontaminace mléka; pasteurized milk; total viable count; MALDI-TOF; milk contamination