Návrh a ověření intervenčního programu zaměřeného na zlepšení svalové síly břišního svalstva pro žáky 9. tříd ZŠ - Simandl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce je problematika svalové síly břišního svalstva žáků devátých tříd základní školy. V teoretické části práce byly vysvětleny a definovány základní problémy tohoto tématu dle odborné literatury a publikací současných trendů. Cílem bakalářské práce je prokázat dopady aplikace vytvořeného intervenčního pohybového programu na posílení břišních svalů a vyhodnotit vliv tohoto programu vzhledem k aktuálnímu stavu svalové síly břišního svalstva žáků 9. tříd. Pro výzkum na základě studované literatury, publikací a vlastních zkušeností byl vytvořen pohybový intervenční program pro vybranou referenční skupinu, kterou tvořilo 20 chlapců ve věku 14-15 let, která byla rozdělena na skupinu experimentální a kontrolní. Do intervenčního programu byla zapojena pouze experimentální skupina. Kontrolní skupina sloužila pro validitu výsledků a jejich ověření. Program, vedený dvakrát týdně, byl započat prvním měřením všech participantů. Druhé měření bylo provedeno po stanoveném intervalu a poslední měření proběhlo na konci intervenčního programu. U všech získaných hodnot proběhla klasifikace dle uvedeného standardu pro danou věkovou kategorii. Po prvním měření bylo zjištěno zlepšení u experimentální skupiny o 4,0 % a na konci intervenčního programu bylo dosaženo zlepšení o 9,6 %. U kontrolní skupiny nedošlo k žádným výrazným změnám. Vlivem zařazení posilování se podařilo zlepšit svalovou sílu břišního svalstva u experimentální skupiny.
Suggestion and validation of the interventional abdominal muscles improvement program concuded on the ninth class students in secondary school.
Keywords: děti; břišní svalstvo; intervenční program; cvičební plán; tréninková jednotka; kompenzace.; children; abdominal muscles; intervention program; exercise plan; training unit; compenzation.