Anglická slovesa pro "zdání" a jejich zvláštnosti. - Blažková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace Práce se zabývá anglickými slovesy, jež nesou význam ''zdání''. Jedná se především o slovesa ''appear'', ''look'', ''seem'', ''sound'' a okrajově také o slovesnou vazbu ''strike one as''. Studie zkoumá, čím jsou tato slovesa charakterizována. Zabývá se lexikálním významem sloves na základě porovnání slovníkových hesel a porovnání anglické a české překladové beletrie. Dále zkoumá, do jakých syntakticko-sémantických tříd lze daná slovesa zařadit, čím bývají ve větách doplněna a v jakých vazbách se vyskytují. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá porovnáním slovníkových hesel jedntolivých sloves a jejich zařazením v rámci syntakticko-sémantické klasifikace. V teoretické části je také uvedeno, čím mohou být zkoumaná slovesa doplněna a v jakých vazbách se vyskytují. Praktická část je vystavěna na základě rozboru vlastní excerpce. Zkoumá, jak se daná slovesa chovají v praktickém jazyce a porovnává výsledky s fakty nashromážděnými v teoretické části.
English verbs appear, look, seem, look like, etc. and Their Particular Characteristics.