Reflexe hilsneriády v díle T. G. Masaryka a v dějinách obce Polná na přelomu 19. a 20. století. - Kőlblová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je zachytit významné mezníky v historii obce Polná na přelomu 19. a 20. století. Obec Polná právě v tomto období zasáhly negativní události, které jsou v práci připomenuty také proto, aby bylo patrné, jak se Polná s těmito událostmi vyrovnala a jak neblahý vliv měly tyto nepříznivé události na další vývoj města a okolí. Proto je první část práce věnována nejstaršímu období vývoje města a četným proměnám jeho majitelů. Stavebně-historický vývoj významných historických památek je další částí práce a upozorňuje na pozoruhodné památkově chráněné objekty, které tvoří historické dominanty města. Jsou tak svědkem jeho dlouhé a zajímavé historie, která předcházela mediální známější kauze hilsneriády, díky níž se Polná proslavila. Vražda mladé dívky a následný soudní proces byl předmětem zájmu dobového tisku několik let. O tuto kauzu se zajímaly i významné osobnosti, prezentující vlastní názor. Jednou z těchto osobností byl i T. G. Masaryk, jenž Polnou osobně dvakrát navštívil, aby se na místě přesvědčil o některých skutečnostech, které byly vyšetřovací a soudní mašinérií zanedbány či zcela opomenuty, takže vedly k nesprávným závěrům. V příloze jsou vybrané novinové články a fotky unikátních historických materiálů. Závěr práce obsahuje návrh využití této problematiky ve výuce.
The Reflection of Hilsner Affair in the Work of T. G. Masaryk and in the History of Polna between 19th and 20th Century.