Přístupy ve vzdělávání romských žáků na Křesťanské ZŠ v Jihlavě - Holubová, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce - Přístupy ve vzdělávání romských žáků na Křesťanské ZŠ v Jihlavě - obsahuje teoretické poznatky, které se vztahují k problematice vzdělávání romských žáků, a dále pak je tvořena kvalitativní výzkumnou částí. Hlavním cílem mé diplomové práce je identifikovat subjektivní pohled romského žáka na proces vzdělávání. Dílčími cíly je porovnat tento pohled u jednotlivých školních tříd (1. a 2. stupně ZŠ) a dále pak, zda se tento názor liší v případě žáka a pedagoga. Informace nutné ke zpracování výzkumné části byly získány metodou kvalitativního výzkumu, technikou polořízeného rozhovoru s romskými žáky z 1. a 2. stupně a s pedagogickými pracovníky školy.
Approaches in the education of Roma children in Christian school in Jihlava
Keywords: multikulturní výchova; romská rodina; romské dítě; romské etnikum; vzdělávání romských žáků; multicultural education; Roma family; Roma child; Roma ethnic group; education of Roma students