Extrasolární planety - Levá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem předkládané bakalářské práce jsou extrasolární planety. Jedná se o téma, kterému je zejména v posledních patnácti letech věnována velká pozornost a nejinak tomu bude zcela jistě i v budoucnu. První část práce je věnována teorii vzniku naší sluneční soustavy, rozdělení exoplanet a hledání obyvatelných planet. Další část je již zaměřena prakticky a popisuje metody hledání extrasolárních planet. Nejvíce pozornosti je věnováno metodě měření radiální rychlosti hvězdy za pomoci spektrografu, jehož princip fungování je dále podrobněji rozebrán. Závěrečná část je věnována zajímavým objevům v poslední době a přehledu několika významných exoplanet.
The Extrasolar Planets