Speciální vzdělávací potřeby žáků s postižením z pohledu učitelů ZŠ - Malá, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o školské integraci dětí s postižením do běžných základních škol a o stupních integrace. Podává legislativní východiska, definuje speciální pedagogiku a teoreticky vymezuje speciální vzdělávací potřeby žáků s postižením zraku, sluchu, narušenou komunikační schopností, tělesným postižením a kombinovanými vadami. Definuje cíl práce, charakterizuje šetřený vzorek a popisuje metody a metodiku šetření. Výsledky šetření znázorňuje pomocí tabulek a koláčových grafů. V závěru se vyjadřuje ke stanoveným hypotézám.
Special educational needs of disabled pupils from the point of view of the elementary school teachers
Keywords: speciální vzdělávací potřeby žáků s postižením; školská integrace; žák s postižením; speciální pedagogika; speciální vzdělávací pomůcky; Speciálně pedagogická centra; special educational needs of handicapped pupils; school integration; handicapped pupils; special pedagogy; special teaching aids; special educational centres