Stomatologická radiologie - Jirková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je ,,Stomatologická radiologie". Cílem práce je vytvořit souhrnné informace o stomatologické diagnostice a zhodnotit přínos moderních zobrazovacích metod v zubním lékařství. Práce seznámí studenty s konvenčními i moderními metodami a technologiemi v stomatologii. Dále s jednotlivými typy vyšetření a indikacemi k danému vyšetření, která se v oboru provádí. Také je v práci popsána radiační ochrana při zubních radiodiagnostických vyšetřeních. Radiologický asistent může samostatně provozovat stomatologické radiologické pracoviště. V práci nalezneme podmínky potřebné k samostatnému provozování. Hypotéza bakalářské práce byla zformulována takto: Intraorální rentgeny jsou stále nejrozšířenější skupinou vyšetření v oblasti zobrazovacích technologií v zubním lékařství. Informace, které tato práce poskytuje, se týkají především počtu intraorálních a panoramatických přístrojů používaných v České republice v letech 2002 až 2011. Data přístrojů jsou doplněna počtem dentálních CT přístrojů, která se začínají od roku 2007 objevovat na českých stomatologických pracovištích. Dále jsou uvedeny počty panoramatických, intraorálních a extraorálních výkonů. V části ,,Výsledky" byla jednotlivá získaná data porovnána a pro zpřehlednění dána do tabulek a grafů. V části práce ,,Diskuse" jsou vyhodnoceny získané informace a uvedeny názory k dané problematice.V závěru jsou shrnuty veškeré poznatky týkající se dané problematiky. Cíle práce byly splněny a hypotéza potvrzena. Přínos práce v praxi znamená pro radiologického asistenta zpřehlednění stomatologické diagnostiky, včetně informací o četnosti přístrojů a výkonů daných vyšetření v ČR. Práce je doplněna výukovým CD, které poslouží jako studijní pomůcka pro studenty oboru Radiologický asistent.
Dental radiology
Keywords: intraorální snímkování; extraorální snímkování; ortopantomografie; radiologie; stomatologie; telerentgenogram; intraoral imaging; extraoral imaging; orthopantomography; radiology; dentistry; teleroentgenogram