Mládež a mafie v literární tvorbě Roberta Saviana - Vernerová, Darina (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá tématem mládeže a organizovaného zločinu v literární tvorbě neapolského novináře a spisovatele Roberta Saviana. Má za cíl představit autora a sociokulturní prostředí, ze kterého pochází a jeho rodinné zázemí, dále pak komparovat fikční obraz italské mládeže přítomný v jeho literárním díle s realitou současné Itálie. Podrobněji se zaměří především na dva romány věnované mládeži ve službách neapolské Camorry, a to La paranza dei bambini, 2016 (česky Piraně, 2019) a Bacio feroce, 2017 (česky Zuřivý polibek, 2021).
Youth and organized crime in literary output of Roberto Saviano
Keywords: Roberto Saviano; mladiství; organizovaný zločin; mafie; Camorra; Roberto Saviano; youth; organized crime; mafia; Camorra