O vzdělávacích a výchovných možnostech vážných her - Sedláček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tzv. vážné hry (serious games) jsou zpravidla obdivovány pro schopnost vzdělávat jejich hráče v oblasti řady sociálně aktuálních témat. Tato kvalita je zpravidla vysvětlována jejich schopností reprezentovat (sociální) procesy samotným procesem, který má hráč díky hře možnost poznat a prožít. Cílem bakalářské práce je popsat vývoj vážných her a na vybraných příkladech ilustrovat jejich technické zpracování, výrazové prostředky, obsahové zaměření a podoby vztahování se k reprezentované realitě a hráčům. Práce se pokusí odpovědět na otázku: Do jaké míry mohou vážné hry usnadňovat hráčům získávání znalostí a zkušeností se sociálním procesem, který se snaží reprezentovat?
About the educational potential of serious games
Keywords: hry; virtualita; simulace; interaktivita; game; virtuality; simulation; interaktivity