Paideia jako kultura. Řecká a hebrejská tradice - rozdílné kultury? - Smetana, Radek (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se věnuje pojmu paideia a chápe jej v širším slova smyslu jako kulturu, jejíž snahou bylo formování lidského charakteru v průběhu staletí. Jde o dynamický proces, jehož cílem je realizace ideálu člověka. Autor v této souvislosti sleduje řeckou kulturu směřující k ideálu člověka hlavně v pojetí sokratovském a kulturu hebrejskou tak, jak je reflektována především na stránkách Bible. Snaží se poukázat, že tyto dvě kultury mají i přes značné odlišnosti společné body. Definování těchto společných bodů je v závěrečné části práce východiskem pro obecnější úvahy směřující k dnešnímu procesu výchovy.
Paideia, episteme, techne as miscellaneous approaches to the fenomenon of education and tuition
Keywords: Výchova; kultura; umění; tradice; ctnost; dialog; smysl bytí; ideál; přesah; poznání; duše; člověk; education; culture; art; tradition; virtue; dialogue; sense of being; ideal; overlap; understanding; soul; person.