Didaktické evaluace edukační činnosti na 1.stupni ZŠ za současného stavu informačních a komunikačních technologií. - Páv, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se v první, teoretické části zabývá dopadem informačních a komunikačních, ale i dalších technologií na vývoj lidské společnosti. V druhé kapitole seznamuje s možnostmi dnešních škol a konkrétními dopady technologií na vzdělávací proces. Třetí kapitola seznamuje s možností využití ICT na 1. stupni základní školy. Popisuje stav mezi učiteli, žáky a ICT. Velice důležitou částí je bezpečnost spojená s používáním ICT. Druhá praktická část se pak zabývá výzkumným šetřením mezi učiteli na 1. stupni základní školy. Zjišťuje jejich postoj k ICT. Dále zahrnuje výzkumný projekt, který se pokouší zjistit vliv ICT na žáky v edukačním procesu. Cílem diplomové práce je tedy zjistit stav ICT na školách a míru jejich využívání. Dále také to, zda jsou učitelé ochotni s ICT pracovat a zejména se v tomto oboru dále efektivně vzdělávat. Pokusím se navrhnout vhodná řešení, která učitelům pomůžou v jejich reakci na vývoj ICT a na informační gramotnost svých žáků.
Didactic evaluation of education activity on first degree of primary school within contemporary status of information and communication technologies.
Keywords: Informační a komunikační technologie; informační společnost; 1. stupeň základní školy; škola 21. století; ICT ve vzdělání.; Information and communication technologies; information society; 1st degree of primary school; school in the 21st century; ICT in education.