VLIV DOVOZU ZAHRANIČNÍCH HŘEBCŮ NA KVALITU CHOVU ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA - Havlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled o využití zahraničních hřebců a dále zjistit jejich vliv ve šlechtění českého teplokrevníka. Zároveň bylo sledováno zastoupení hřebců plemene český teplokrevník a jejich uplatnění v chovu. Parametrem hodnocení byly výsledky skokových soutěží. Podkladovým materiálem pro zpracování bakalářské práce byly údaje získané z Přehledů o sportovních koních . Žebříček nejlepších plemeníků dle ASH (S) ve skokových soutěžích v  letech 2000-2010. Z výsledků vyplynulo, že nejvýznamnějšími plemeny v chovu českého teplokrevníka jsou anglický plnokrevník, holštýnský kůň, hannoverský kůň a trakénský kůň. V současné době se zvyšuje využití holštýnského a hannoverského koně. Český teplokrevník se z všestranného koně stává plemenem převážně využívaným ve sportu, a proto roste snaha chovatelů zvýšit jeho sportovní výkonnost importem chovného materiálu sportovních plemen.
THE INFLUENCE OF THE IMPORT OF FOREIGN STALLIONS ON THE QUALITY OF CZECH WARMBLOOD BREEDING
Keywords: český teplokrevník; chov; plemeno; hřebec; Czech warmblood; breeding; breed; stallion