Dobrovolná skromnost ve vztahu k veganství - Kyselová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci jsou představeny dva životní styly/filosofie, dobrovolná skromnost a veganství. Cílem výzkumné části práce bylo zjistit, zdali lidé, kteří se cítí být vegany a ztotožňují se s filosofií veganství, znají termín dobrovolná skromnost, a zdali je jejich životní styl v souladu s vybranými charakteristikami této koncepce. Z výzkumného šetření, které bylo zpracováno metodou kvantitativního výzkumu (forma dotazníkového šetření), se ukázalo, že termín dobrovolná skromnost zná jedna třetina veganů. Většina však má představu, jakými hodnotami a postoji je dobrovolná skromnost charakterizována. Většina veganů se také domnívá, že žije skromněji než lidé v jejich okolí. U dvou třetin veganů nacházíme v každodenním životě proenvironmentální jednání. Vegani se často angažují v dobrovolnických organizacích a jejich jednání bývá také často ovlivněno zohledňováním znevýhodněných vrstev obyvatel.
Voluntary Simplicity related to Veganism
Keywords: Dobrovolná skromnost; proenvironmentální jednání; veganství; životní styl.; Voluntary simplicity; pro-environmental behaviour; veganism; lifestyle.