Hodnocení podmínek chovu zvířat v návštěvnických centrech NP Šumava - Popeláková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Při hodnocení chovu je nutné dbát na splnění několika podmínek, jako je fyzický a psychický stav zvířete, stáří a zdravotní stav daného jedince, vybavení výběhů a voliér, zajišťování vhodných klimatických podmínek v chovných ubikacích, způsob podávání krmení, napájení a jeho kvalita. Welfare neboli pohoda zvířat je v dnešní době stále více diskutovaným tématem. Podmínky welfare určuje tzv. "pravidlo pěti svobod" dle Webstra (1999), jehož dodržování stále není pravidlem. Z těchto důvodů se tato bakalářská práce zabývá podmínkami chovu a welfare zvířat v návštěvnických centrech na Borové Ladě, Srní a Kvildě. Cílem bylo vyhodnotit a následně vypracovat grafické návrhy a vizualizace voliér a výběhů tak, aby splňovaly stanovené požadavky welfare. Po celkovém vyhodnocení získaných informací a materiálů vyplývá, že návštěvnické centrum Srní je z hlediska welfare jako jediné naprosto vyhovující.
Assessment of breeding conditions in the Šumava National Park visitor centers
Keywords: podmínky chovu; welfare; návštěvnická centra; Strigiformes; Canis lupus; Lynx lynx; Cervus elaphus; breeding conditions; welfare; visitor centers; Strigiformes; Canis lupus; Lynx lynx; Cervus elaphus